Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Wiele z nich bierze udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach, przez co są rozpoznawalne na kulinarnym rynku już od lat, a część zaczynamy dopiero poznawać.
Lista Produktów Tradycyjnych
Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter
i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.
Doceniono już tradycję wytwarzania 56 produktów z województwa zachodniopomorskiego.
Wszystkie mogą pochwalić się długoletnią i niezmienną recepturą oraz charakterystycznym, wyjątkowym smakiem.
Najnowsze na liście produkty z Pomorza Zachodniego to miody leśne z Tuczna Drugiego oraz zupa „nic”. Tradycja wytwarzania tych miodów sięga
lat 60. XX wieku i zapoczątkowana została przez jednego z ówczesnych leśniczych. Historia drugiego, słodkiego produktu - zupy „nic”, odkryta
została podczas IV edycji konkursu „Poszukiwacze Smaków”, organizowanego przez Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.
Podziel się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedz historię wytwarzania produktu i twórz Listę Produktów Tradycyjnych.
Lista Produktów Tradycyjnych jest listą otwartą i każdy kto wytwarza produkt, którego historia i tradycja wytwarzania związane są z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis.
Nie wiesz jak to zrobić?
Pomogą Ci pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.
Kontakt:
- e-mail: akolodziej@wzp.pl
- tel. 91 4410213
- www.produktytradycyjne.wzp.pl / www.wrir.wzp.pl
Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego