Twórz Listę Produktów Tradycyjnych

30 września 2024

Plakat Tworzenia Listy Produktów Tradycyjnych

Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Wiele z nich bierze udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach, przez co są rozpoznawalne na  kulinarnym rynku już od lat, a część zaczynamy dopiero poznawać.

Lista Produktów Tradycyjnych

Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.

Doceniono już  tradycję wytwarzania  58 produktów z województwa zachodniopomorskiego.

Wszystkie wyróżniają się długowieczną recepturą i wyjątkowym smakiem. Wśród nich dominują miody, napoje, wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, ale znajdziemy też produkty rybołówstwa, gotowe dania i wyroby mięsne. Najnowsze na liście to "Zalewajka z Rogowa" i "Chleb dębnowski".

Podziel się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedz historię wytwarzania produktu i twórz Listę Produktów Tradycyjnych.

Lista Produktów Tradycyjnych jest otwarta, a każdy, kto wytwarza produkt związaną z historią i tradycją regionu, może ubiegać się o jego wpis. Dzięki temu produkty te mogą stać się częścią kulinarnego dziedzictwa naszego regionu.

Nie wiesz jak to zrobić?

Pomogą Ci pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.

Kontakt:

Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

 

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego / red. Paulina Wiercioch Wydział Prezydialny Starostwa Powiatowego w Policach.

Drukuj Drukuj Email Email