Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Wiele z nich bierze udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach, przez co są rozpoznawalne na kulinarnym rynku już od lat, a część zaczynamy dopiero poznawać.
Lista Produktów Tradycyjnych
Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.
Doceniono już tradycję wytwarzania 58 produktów z województwa zachodniopomorskiego.
Wszystkie wyróżniają się długowieczną recepturą i wyjątkowym smakiem. Wśród nich dominują miody, napoje, wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, ale znajdziemy też produkty rybołówstwa, gotowe dania i wyroby mięsne. Najnowsze na liście to "Zalewajka z Rogowa" i "Chleb dębnowski".
Podziel się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedz historię wytwarzania produktu i twórz Listę Produktów Tradycyjnych.
Nie wiesz jak to zrobić?
Pomogą Ci pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.
Kontakt:
- e-mail: akolodziej@wzp.pl
- tel. 91 454 27 14
- www.produktytradycyjne.wzp.pl / www.wrir.wzp.pl
Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego / red. Paulina Wiercioch Wydział Prezydialny Starostwa Powiatowego w Policach.